We weten al lang dat de huizenmarkt goed draait. Maar vergeet niet de kantorenmarkt. Die gaat namelijk ook als een tierelier.
De Amsterdamse kantorenmarkt is op dit moment zelfs het Europese lievelingetje onder internationale, grote beleggers.
“For the last three years, we have rated central business (CBD) district offices in Amsterdam as a preferred investment (categorised as ‘Very Heavy’) within our Real Estate House View“, zo begint Standard Life Investments zijn investment note.
Standard Life Investments is een Schotse vermogensbeheerder en een van de grootste vastgoedbeleggers in Europa met 22,2 miljard pond aan direct en indirect belegd vermogen in stenen.
De voorkeur van Standard Life Investments voor Amsterdam heeft zich de laatste jaren uitbetaald. In de hoofdstad steeg de afzet van kantoorruimte in 2016 met 70 procent tot 383.000 vierkante meter, bleek eerder uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Bovendien is er de laatste drie jaar veel interesse van grote investeerders om te beleggen in de kantorenmarkt van Amsterdam, waardoor de prijzen omhoog gaan.
Waarom willen partijen zo graag investeren in de zakelijke oppervlaktes van 020?
Bijna alles gevuld
Ten eerste staat er steeds minder leeg. "Een robuuste vraag en het ombouwen van surplus kantoorruimte naar alternatieve gebruiksvormen, zoals hotels, heeft de leegstand in Amsterdam teruggebracht naar 13,5%. Dat is het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar", aldus Standard Life Investments .
Daarnaast wijst de belegger op goede economische fundamenten: "De Nederlandse economie groeide met 2,1% in 2016 en voor 2017 wordt een groei van 2,4% verwacht. Toenemende investeringen en internationale handel dragen hieraan bij."
Bovenaan het lijstje
Niet alleen de Schotse vermogensbeheerder is lyrisch over de Nederlandse kantorenmarkt.
Uit de Investor Inentions Survey van vastgoedadviseur PMA blijkt dat Nederland op het vaste land van Europa zelfs de favoriete markt om in te beleggen is onder internationale beleggers.
Op A-locaties in de Amsterdamse kantorenmarkt betalen huurders inmiddels zo'n 370 euro gemiddeld per vierkante meter, terwijl dat vorig jaar nog 340 euro was.
Boodschap aan Brexit-verhuizers
Ondertussen wordt er weinig bij gebouwd, merkt Standard Life Investments op. In de komende twaalf maanden wordt op de populaire spots slechts twee procent meer kantoorruimte gecreëerd dan het totale aanbod. Die magere bijbouw is het gevolg van strenge bestemmingsplannen en voorzichtigheid op het gebied van financiering.
De belegger uit Edinburgh heeft dan ook een boodschap aan financiële dienstverleners in Londen die nog een nieuwe verhuisplek zoeken in verband met het vertrek van de Britten uit de EU. "London’s banking industry may do well to find suitable office supply in Amsterdam sooner rather than later, depending on Brexit negotiations!"